Wees als Elsa: laat het los

Je hart luchten bij je vrienden of collega’s. Af en toe wel lekker toch? Alles eruit gooien over die ene collega, je baas, je relatie, je schoonfamilie of een probleem dat maar terug blijft komen. Erover praten voelt goed. Je bent het even kwijt, misschien kan je er samen zelfs om lachen, maar helaas is het geen oplossing en kan regelmatige herhaling het probleem zelfs groter maken.

Het wordt rumineren genoemd; het herhaaldelijk, langdurig denken over je problemen en je gevoelens. Wanneer je dit met een ander doet spreekt men van co-rumineren. Omdat de gesprekken en gedachten vaak negatief zijn en niet oplossingsgericht kan het extra stress veroorzaken. Sommige studies tonen zelfs een verband aan tussen rumineren en depressie.

Psychiater Samantha Boardman legt het risico van rumineren uit aan de hand van een voorbeeld. Eén van haar patiëntes had een lastige relatie met haar schoonmoeder en die was dan ook een geliefd onderwerp van gesprek wanneer ze met haar beste vriendin sprak. Niet alleen ging wat er allemaal gebeurde of werd gezegd over tafel, ze speculeerden ook over wat er mogelijk nog meer kon gaan volgen. Na een dergelijk ‘bitchfest’ voelde ze zich alleen maar nog kwader en gefrustreerder. De opluchting van je verhaal kwijt kunnen weegt daar op de lange termijn niet tegenop. 

Samantha Boardman

Je gooit eigenlijk olie op het vuur

Het klinkt zo logisch; hoe meer aandacht je aan een probleem geeft, hoe aanweziger het wordt. Boardman: “Je gooit eigenlijk olie op het vuur. Probeer een oplossing te zoeken of je op een heel ander probleem te richten. Hou ook de tijd in de gaten. Geef je meer dan 15 minuten aandacht aan je probleem? Dan is het tijd om los te laten.”

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Je kan je vrienden helpen door aan te sturen op een oplossing, laat hem of haar afstand nemen van de situatie en vraag wat voor een advies hij of zij een derde persoon in eenzelfde situatie zou geven. Opkroppen is ook niet goed, maar het gaat dus om balans zodat je niet in een negatieve spiraal terecht komt. Wat minder roddelen gaat hier dus ook op, wat positiever over andere mensen (en jezelf!) praten. Is voor iedereen leuker. #doeslief

Bron: Marie Claire

Written By
More from Kees!

#ShowUs onszelf in plaats van perfectie

Kees! is niet de enige die af en toe gek wordt van...
Read More