Een off day / Foto: Claudia Barbosa via Pexels

Survivalguide voor rotdagen

Je hebt ze wel eens. Sterker nog: we hebben ze allemaal wel eens. Rotdagen. De tijd kruipt voorbij, niets loopt echt lekker en je hebt gewoon geen zin. Méh. Zo’n dag dus. Is helemaal niet erg en soms is een beetje zwelgen zelfs best lekker. Sta het jezelf vooral toe en verheug je dan op dat dekentje, die kop thee, Netflix en lekker vroeg naar bed. Maar als je er toch vanaf wilt, zijn dit een paar dingen die je volgens psychologen kan doen.

Ga naar buiten

Oké, misschien niet als het plenst van de regen… check dan eerst even de buienradar. Maar zelfs dan loont het om even een rondje te lopen en het zou zelfs helend werken. Frisse lucht, zuurstof, even je bloed laten circuleren: draagt allemaal bij aan een goed gevoel. Wanneer de zon (ooit) weer terugkomt helpt dat trouwens ook.. maar daar heb je nu weinig aan hè?

Hoe erg is het nou echt?

Heeft een wandeling niet gewerkt? Ga voor jezelf na waarom je vandaag een slechte dag hebt. Wat is er gebeurd, wat speelt er, wat zijn dus de oorzaken. En stel vervolgens dat je over een paar jaar op deze dag en de bepalende factoren terug kijkt, denk je dat ze dan nog steeds belangrijk zijn? Nee? Laat het los. We zijn dan heel veel negatieve energie kwijt aan iets wat er eigenlijk in ‘the long run’ niet toe doet. Zonde van je tijd.

Gooi het eruit

Even je hart luchten bij een vriendin of collega kan enorm opluchten. Soms zit je zo in je hoofd dat je niet meer objectief kan kijken naar wat je dwars zit. Het perspectief van een derde kan dan heel verhelderend zijn. Ook eerlijk toegeven dat je even niet lekker in je vel zit kan het gevoel al voor een deel wegnemen. Je mág namelijk gewoon een rotdag hebben. Let op: te veel over iets negatiefs praten kan juist weer averechts werken: het zogenaamde rumineren draagt namelijk niet bij aan een oplossing.

Ten slotte: focus je op je werk niet op de moeilijkste taken en grootste problemen die opgelost moeten worden. Pik even die dingen eruit die snelle succesjes opleveren. Voelt toch beter dan zwoegen zonder direct resultaat. Probeer ook tijd vrij te maken om iets leuks te doen, iets waar je blij van wordt. Maar eigenlijk geldt dat laatste ook voor goede dagen toch?

Zet hem op! Of niet. Het is jouw feestje.

Bron: Bedrock, met nog meer tips om deze dagen door te komen.

Written By
More from Kees!

Manon Meijers: heldin op hoge hakken

Vorige week bleek maar weer eens hoe hardnekkig het ideaalbeeld waaraan vrouwen...
Read More