Foto: Diana Lavrova

Column: Ons Kefir

Onlangs heb ik de zorg van kefir op me genomen. Wie? Kefir, een yoghurtplantje. Je denkt zeker dat ik door de hitte bevangen ben, maar heus, ik ben van kefir gaan houden. We hebben een afspraak; ik zorg voor kefir en op zijn beurt zorgt kefir voor mij.

Hoe kefir zijn intrede deed

Ieder jaar organiseren we met onze meditatiegroep een bbq om de zomervakantie in te luiden. Hoewel we als groep ‘stil zijn’ aardig onder de knie hebben, zijn we tijdens deze avonden luidruchtig aanwezig. Ook onze aanhang is welkom, waardoor er ook weer andere gesprekken dan normaal gesproken plaatsvinden. Zo kwam het gesprek op het yoghurtplantje: Kefir.

“Ik kan niet meer zonder kefir.” Hoorde ik aan de andere kant van de tafel. De gezondheid blogger in mij veert op. “Sinds dat ik iedere dag kefir gebruik, is mijn stoelgang er echt op vooruit gegaan.” Fluistert mijn buurvrouw, terwijl ik een hapje van mijn speklapje neem. Vervolgens hoor ik dat je er ook van af gaat vallen. Door de werking van probiotica worden de slechte schimmels en bacteriën onder controle gehouden, waardoor een eventuele candida infectie (die bij veel mensen in de darmen huist en smeekt om slechte koolhydraten en suikers), uitgeroeid wordt. Kijk, nu wordt het interessant. “Waar kan ik zo’n plantje kopen?” Is mijn volgende vraag. “Niet nodig,” zegt de gastvrouw. “Ik geef je straks wel een beetje van ons kefir mee.”

Kefir geeft kracht

Voordat ik je ga vertellen hoe je kefir moet verzorgen, wil ik het eerst even over zijn gezondheidsvoordelen hebben. Naast een goede stoelgang en een betere spijsvertering helpen de goede bacteriën van kefir schadelijke stoffen uit te scheiden. Hierdoor krijgt je immuunsysteem een boost, waardoor je je fitter gaat voelen. Een ander voordeel is dat goedwerkende darmen het stressniveau, neerslachtige- en angstgevoelens kunnen verlagen. Dit komt omdat de darmen ook wel ons tweede brein wordt genoemd, waar het signaaloverdracht van het gelukshormoon serotonine plaatsvindt. Genoeg redenen om iedere ochtend een glaasje kefir te nemen (op nuchtere maag zou top zijn).

Ons kefir mee naar huis

Wat later die avond, rijden we naar huis met tussen ons in ‘ons kefir’ in een glazen potje. Het plantje groeit oorspronkelijk in Tibet en de Kaukasus, en het gedeelte wat wij meekrijgen is al meer dan 45 jaar oud! “Wat een verantwoording.” Giert mijn man het uit, als we thuiskomen en ik hem op een gouden schaaltje in de kast zet. Het lijkt wel of we er nog een kind bij hebben. Iedere morgen haal ik kefir door een zeef en drinken we het zurige, licht bruisende gefermenteerde drankje op. Vervolgens doe ik het plantje (soort bloemkoolroosjes) weer terug in de glazen pot en schenk er weer een flinke hoeveelheid melk bij (kan ook met water) en zet het weer donker weg tot de volgende ochtend. 

Op reis

Alles gaat z’n gangetje, totdat manlief en ik samen een paar dagen op reis gaan. Schoonouders nemen het huishouden van ‘huize Achten’ een paar dagen voor hun rekening en vol vertrouwen laten we de boel de boel. Zoals gewoonlijk bel ik iedere avond even naar huis om te vragen hoe het gaat:
“Hoe is het met de kids? En de honden?”

En ik durf het bijna niet te vragen….

“En met ons kefir?”

More from Karin Achten

Column: JOMO or FOMO

“Wat heb jij een energie zeg,” kreeg ik laatst te horen op...
Read More