Mediteren / Foto: Oluremi Adebayo via Pexels

De keerzijde van mediteren

De ware adapts zweren bij mediteren. Inner peace, focus, een hoger bewustzijn, beter slapen; de voordelen vliegen je om de oren. Maar dat niet iedereen voor een lekkere ‘oooohmmmm’ sessie in de wieg is gelegd ondervond onze eigen Kimberly al eerder, maar mediteren kent dus wel degelijk ook risico’s.

Zo’n 1 op de 5 Nederlanders zegt weleens te mediteren maar dat is niet voor iedereen op elk moment een goed idee. Hoogleraar psychologie Anne Speckens stelt op Nu.nl: “Als je je heel angstig voelt, kunnen die gevoelens juist tijdens het mediteren naar boven komen.” Wanneer je angsten tijdens het mediteren te veel ruimte krijgen kan dit leiden tot een depressie. Mediteren – of mindfulness – kan je wel weer van deze klachten afhelpen, maar zorg ervoor dat iemand je hierin begeleidt.

Marieke de Goeij (38) mediteert dagelijks, maar toen zij met angstklachten kampte merkte ze hoe mediteren de situatie alleen maar erger zou maken. “Wanneer je mediteert, ben je alleen met je gedachtes. Die van mij waren op dat moment zo beangstigend dat ik daar op dat moment niet bij stil wilde staan.” Met hulp van een meditatiecoach leerde ze het mediteren rustig op te bouwen. Kleine, simpele oefeningen zoals tijdens het afwassen op het gevoel van het warme water focussen, hielpen De Goeij weer grip op haar gedachten te krijgen.

Mijd retraites wanneer je psychisch kwetsbaar bent

Specken waarschuwt voor van die tiendaagse retraites waar je uren alleen met je gedachten in stilte doorbrengt. “Mensen die een negatieve ervaring hebben met mediteren, doen die meestal op tijdens zo’n retraite”, benadrukt Speckens. Je fantasie kan op hol slaan en volgens de hoogleraar kan dit leiden tot ongewone sensaties en zelfs hallucinaties.

Je hoeft mediteren dus niet af te schrijven en het kan je zelfs helpen om je angstklachten te verminderen, maar zoek de juiste (bij voorkeur gekwalificeerde) persoon om je hierbij te helpen. In het wilde weg proberen je hoofd leeg te maken kan averechts werken. Of je zoekt een manier om innerlijke rust te vinden, Froukje probeerde een paar methodes voor je uit!

Bron: Nu.nl

Written By
More from Kees!

Havermout move over, voortaan ijs als ontbijt!

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, blablabla. De een...
Read More