vitamines / foto via Pexels

“Eet maar gewoon”

Ik geloof dat vrouwen bijna net zo vaak, zo niet vaker, over eten praten als over het weer. En dan niet zozeer recepten uitwisselen, maar vooral ‘wat goed voor je zou zijn’. Iedereen heeft wel een feitje paraat over de nieuwste voedseltrends, bij voorkeur natuurlijk om een beetje van af te vallen of een stralende huid van te krijgen. We horen het maar al te graag aan, niet voor niets worden er talloze boeken over eten geschreven. Heerlijk ontnuchterend is dan de quote van internist Marcel Levi: “Eet maar gewoon, dan ben je gezond genoeg”.

Levi stelt dat een groot deel van wat over eten uitkramen klinkklare onzin is. Een paar voorbeelden? Eieren hebben haast geen invloed op je cholesterol, in biologische appelsap zit net zoveel suiker als in een glas cola en van witbrood krijg je echt geen darmkanker. Oh, een stevig ontbijt om daar lekker de dag op door te komen? Levert je onderaan de streep alleen maar extra calorie├źn op. Helaas.

Levi is ook wars van alle supplementen die we dagelijks tot ons nemen. “Tabletjes met vitamine A tot Z, cadmium, zink en glucosamine gaan echt niets voor je betekenen en zijn kostbare placebo’s”. We zouden deze vooral innemen om ons beter te voelen over de slechte keuzes die we op voedingsgebied maken. Zijn advies? Een normaal gevarieerd dieet, met een boterham met kaas, groenten en fruit, zorgt voor genoeg vitamines en mineralen. Oftewel: “Eet maar gewoon, dan ben je gezond genoeg”.

Bron: Parool

Written By
More from Kees!

Video: Als zij het kan – Marieke Elsinga

Kwam je er net voor die vergadering achter dat er een vlek...
Read More