All work and no play / foto: Freestock.org via Pexels

Een overvolle agenda als statussymbool

Een bekend fenomeen: je wilt een etentje plannen met vrienden en voordat je een datum hebt gevonden waarop iedereen kan ben je zomaar twee maanden verder. Want we zijn allemaal zo ontzettend druk en dat roepen we ook maar al te graag. Is het de Hollandse calvinistische inborst dat we vooral hard moeten werken of speelt de status van het druk zijn hierin een belangrijke rol?

Druk zijn is in de huidige maatschappij verworden tot statussymbool; blijkbaar ben je onmisbaar op je werk en je sociale kalender is volgepland. We leggen de lat te hoog en vooral de millenials (generatie Y, grof genomen geboren tussen 1980 en 2000) weten geen balans meer te vinden tussen werk en privé. Er is natuurlijk ook lekker veel keuze: reizen, werken in het buitenland, jobhoppen, freelancen, in vaste dienst en ga zo maar door. Het maken van een keuze neemt echter ook de verantwoordelijkheid met zich mee dat je de juiste keuze hebt gemaakt en dat leidt weer tot prestatiedruk en stress. Want we zullen slagen en gelukkig zijn.

Het gevaar van je identiteit en status ontlenen aan een volle agenda is dat je uiteindelijk tegen een muur oploopt en gedwongen je agenda helemaal overboord moet gooien. Een burn-out ligt op de loer. Inmiddels is in Nederland stress de grootste oorzaak van ziekteverzuim, een proces dat extra wordt gestimuleerd door de snelle processen van het moderne leven.

Het advies van Kees! is om goed naar je lichaam te luisteren, af en toe een dag vrij te houden voor jezelf of een spontane actie en vooral niet alles vooruit en vol te plannen. Je hoeft niet √°ltijd aan te staan.

Bron: WorkJuice

Written By
More from Kees!

We gaan voor grijs… of paars

Je kijkt eens goed. Schuift wat haar op zij en ja: daar...
Read More