Hammmmmmburger / Foto: Johnny Willz via Pixabay

Doe mij nog maar een beetje!

Misschien bedacht je je tijdens het opstellen van je boodschappenlijstje dat de zomer er aan zit te komen. Dan toch maar dat stukje witvis in plaats van pasta. En die snoeptomaatjes in plaats van mini-Tony’s. De uitslagen van een Deens onderzoek kunnen deze stress een beetje bij je wegnemen… Wat blijkt namelijk? Met beetje overgewicht leef je langer!

We willen ons allemaal graag lekker voelen, maar dat gevoel wordt vaak bepaald door een voor velen onhaalbaar schoonheidsideaal en dat ietwat dwingende groene vlak op de BMI (Body Mass Index) schaal. Volgens recent onderzoek blijkt echter dat het ‘gezonde’ gewicht volgens deze berekening niet per se ook het meest gezonde gewicht ís.

Maar liefst 40 jaar lang werden zo’n 100.000 Denen bestudeerd en gekeken hoe gezond zij waren in combinatie met hun gewicht. De deelnemers met een BMI tussen de 25 en 30, dat geclassificeerd wordt als ‘overgewicht’ leeft gemiddeld langer dan de mensen met een ‘gezond’ BMI tussen de 18,5 en 25. De categorieën ondergewicht en obesitas blijven wel een reden tot waakzaamheid.

De onderzoekers concluderen dat een BMI van 27 het gezondst zou zijn, dus liever een pondje meer dan minder. Dat hoeft helemaal niet ongezond te zijn. Dat stemt dan wel weer niet overeen met dat ideale plaatje waar we dagelijks mee doodgegooid worden, het laat wel zien dat je goed voelen dus zo veel meer is dan ‘mooi en slank’ zijn. Je kan zo nu en dan zonder schuld gevoel gewoon nog een keer lekker opscheppen.

Bron: Libelle

Written By
More from Kees!

Samen ontbijten voor een positiever lichaamsbeeld

Breek de dag, tik een eitje. En dan het liefst met het...
Read More