Even lekker niets doen / foto: Bruce Mars via Pexels

De kracht van af en toe lekker lui zijn

Heb je een beetje een luie inborst? Niets om je voor te schamen of je druk over te maken. Al doe je dat laatste dan misschien sowieso al niet zo snel. Wat blijkt namelijk: luiheid bevordert de creativiteit en daarmee de productiviteit. Dus gooi gerust af en toe je benen omhoog, ga lekker op een terras naar andere mensen kijken en ga een middagje naar de sauna. Bewust even niets doen werkt. Maar hoe zit dat dan?

Om te presteren moeten we ons concentreren, maar om creatief te kunnen zijn moeten we juist los laten. Die briljante ingevingen komen meestal niet wanneer je je blind staart op één ding, ze komen vaak juist tot je wanneer je met iets totaal anders bezig bent. Douchen, de hond uitlaten, door een tijdschrift bladeren. Je brein maakt dan opeens een connectie en kan dat alleen doen omdat je aandacht er even niet bij is.

Wanneer gedachten de vrije loop krijgen gaan ze volgens onderzoek in 48% van de gevallen naar de toekomst, 28% van de tijd blijven ze in het heden hangen en 12% speelt zich in het verleden af. De rest van de tijd, dus ook zo rond de 12%, zijn je gedachten dus ‘nergens’. Dat is zeker niet nutteloos, nee, that’s where the magic happens.

  • Je komt tot rust: energie herstelt zich waardoor je later weer gefocust kunt zijn. Probeer iets plezierigs te doen, zoals een blokje om naar je favoriete koffiezaakje of, als je dat leuk vindt, een rondje hardlopen. Zonder muziek. Laat je telefoon even links liggen want die vraagt juist weer om aandacht.
  • Planning: je denkt in de relaxmodus veel vaker aan de toekomst, dit versterkt je lange termijn visie en strategisch denkvermogen. Je krijgt je doelen weer helder voor ogen.
  • Nieuwe ideeën: omdat je gedachten switchen tussen de toekomst, het heden en het verleden maakt je brein meer creatieve connecties. Opeens denk je aan iets van een paar weken terug en combineert dat met een probleem waar je nu tegenaan loopt. Tadaaaaa: een oplossing!

Al voelt het in een luie bui dus alsof je niets aan het doen bent, het helpt je om weer vooruit te komen!

Bron: Chris Bailey van Time.com

Written By
More from Kees!

Op een sukkeldrafje

Soms wil je de wetenschap wel zoenen. Want wat blijkt? Rennen is...
Read More