Kies en geniet! foto: Tirachard Kumtanom via Pexels

Column: Powerhouse geactiveerd? Weer wat geleerd!

De wereld van meesterlijke mindsets en mindfulness is bijzonder fotogeniek. Je ziet op Instagram de meest ongelooflijk yogaposes voorbijkomen. Ingewikkelde houdingen in een schitterende omgeving, het liefst iets met bergen en wijde vlaktes. Maar maak je geen zorgen als het er bij jou in de sportschool iets minder instaperfect uit ziet. Dat is bij mij ook het geval.

Pas kwam ik daar een andere moeder tegen, bij zo’n maandagavondpilatesklasje. “Wat knap dat je dat allemaal kan joh, met je benen enzo. Dat kan ik echt niet”, zei ze later op het schoolplein. Eh, fijn compliment, dankjewel. Maar wat ze niet wist, is dat ik het afgelopen jaar hiervoor heel vaak heb geoefend. Vaak ging het goed. Soms ging het minder soepel. Soms was ik er op zondagochtend om 9 uur, als ik eigenlijk geen zin had. Of op maandagavond, als ik liever op de bank wilde liggen.

“Activeer je powerhouse! Trek je perineum in!

“Activeer je powerhouse! Trek je perineum in!”, roept mijn pilatesleraar, een fris uitziende jongeman van in de twintig. Nou kan ik je zeggen, dat zijn behoorlijke opdrachten als je voor de les eigenlijk al te veel spaghetti hebt gegeten.

Ik vertel het maar zoals het is. Voor de spiegel zitten en mij dubbelvouwen als een pretzel was niet makkelijk. Ik vond mezelf daarvoor ook echt niet fit genoeg. Wat natuurlijk heel ironisch was, omdat ik daar dus kwam om fit te worden. Maar na heel wat uren rollen als een balletje kan ik je twee dingen vertellen.

Ten eerste: het heeft geen zin om jezelf met anderen te vergelijken. Dat wist je waarschijnlijk al, maar ik zeg het je toch even. En ten tweede – je kunt nooit echt iets fout doen. Al die poses van mij waren zeker niet perfect en zullen het misschien nooit worden.

Als het gaat over onze imperfecties, denken we al vaak aan opvallende uiterlijke dingen, zoals een haakneus of een bolle buik. Maar laten we wel wezen, wij getalenteerde vrouwwezens keuren onszelf ook vaak op andere gebieden af. We maken liever geen fouten of piekeren over wat in onze ogen verkeerd is gegaan. Soms kijken we naar anderen, om te vinden dat ze ‘verder’ of ‘beter’ zijn dan wij.

Maar SHIT, we zijn een mens en dus per definitie nou eenmaal imperfect. Hoe eerder we dat omarmen, hoe eerder we kunnen gaan genieten. Zo vaak zijn we bang om een fout te maken, om op te staan of onszelf in ongemakkelijke posities te wurmen. Letterlijk en figuurlijk. En kiezen we uit angst dan maar helemaal niets.

Maar zou het niet fijn zijn om te beseffen dat je elke dag weer opnieuw kunt kiezen? Is het vandaag niet gelukt, jammer, andere keer beter. Ga je iets nieuws doen, waarbij je misschien op je bek gaat? Of blijf je in je vertrouwde zone hopen dat je ooit alleen op reis gaat of meer betaald zal krijgen?

Wat je ook gaat ondernemen, je bent sowieso een bad-ass als je het probeert. Ook als het niet meteen lukt. Je bent namelijk altijd al goed, precies zoals je bent! Ook met rood hoofd in je oude joggingbroek. Of misschien juist wel vooral in rood hoofd en joggingbroek. Kies wat je wil doen en geniet!

Written By
More from Litza van Dijk

Column: Aan dit gesprek komt geen einde

De laatste tijd verdiep ik mij in het fenomeen ‘druk’ zijn en...
Read More