Column: Pleur op met je productiviteit!

Eerst maar een paar bekentenissen dan… Ik ben kampioen ‘van de waslijn aankleden’. Ik strijk niet maar hang kleding uit wasmachine meteen op een hanger in de ijdele hoop dat de zwaartekracht de rest doet. Planten komen naar mijn huis om dood te gaan, mijn auto is een verzamelplaats voor lege waterflesjes en ik spaar lege wijnflessen zo lang op dat ik telkens weer met het schaamrood op de kaken naar de glasbak moet. Ik ben wel altijd fris gedouched, op tijd en deadlines zijn heilig; maar veel facetten van mijn leven kunnen dus wel wat gestructureerder. En dan neem ik geen halve maatregelen. En daar gaat het mis. 

Stoppen met roken? Dan ook meteen een strikt sport- en dieetregime. Overbodig om te zeggen dat dat geen stand houdt. Ik trap ook steeds in apps met een abonnement die beloven dat mijn leven er grandioos op vooruit zal gaan. Je mag me ook de ‘premium-queen’ noemen. Een datingapp uiteraard, maar ook eentje om in bij te houden wat ik eet, eentje om te reflecteren op de dag, eentje om te mediteren, eentje die mijn slaap registreert en nieuw in het assortiment: eentje om nieuwe goede gewoontes aan te leren. Productive heet ‘ie en hij zou mijn nieuwe beste vriend worden. Hij ging me virtuele schouderklopjes geven als ik braaf alles had afgevinkt en een beter, of in ieder geval beter georganiseerd, mens van me zou maken. Ik haat hem.

Je mag me ook de ‘premium-queen’ noemen.

Dag één was fantastisch. Ik mocht lijstjes gaan maken. Bedenken wat ik allemaal wilde doen en hoe vaak, op welk deel van de dag en er zelfs icoontjes bijzetten. Alles ging erin: sporten, fruit eten, vitamines innemen, opruimen, de was wegleggen (doe het nou gewoon!), de administratie, voor middernacht het licht uit en in bed een boek lezen in plaats van gedachtenloos tv kijken. Zelfs de auto wassen zette ik erin. En niet te vergeten: de planten water geven. Ik wil zo’n huis waar onverwacht iemand binnen kan vallen en dan ook nog eens uitgerust de deur open doen. Echter, Productive heeft een ondertoontje en die kritische stem in mijn hoofd is al aanwezig genoeg, daar heb ik geen extra app voor nodig. 

Ik kom er gewoon niet altijd aan toe om alles meteen te doen. Ik ben ook weleens een dag de deur uit. Aan het werk, heus. Oké, of lui. Laten we ‘moe’ zeggen, dat klinkt toch beter. Maar daar heeft deze app niet zoveel boodschap aan. ‘You have three habits due this morning’, ‘you have five habits due this afternoon’ om de dag te eindigen met ‘you have eighteen habits due today’… Daar knap ik dus niet van op. Dat cijfer staat ook zo lekker dwingend in het rood op het icoontje van de app, niet te missen dat kreng. Mijn eigen falen of onvermogen om goede gewoontes aan te leren (en laten we eerlijk zijn, het gaat hier echt om huishoud-basics) ging me zó tegenstaan: pleur op met je productiviteit. 

Zoals je misschien begrijpt negeer ik Productive nu al een tijdje maar toch knaagt het. Deze premium-queen heeft ook nog eens tot het eind van het jaar betaald, zonde om er dan geen gebruik meer van te maken. Maar wat is de oplossing? Terug naar bijvoorbeeld vijf dingen en die eerst goed in mijn systeem krijgen? Ik ga er tijdens mijn vakantie eens rustig over nadenken. Deze column schrijven was het enige dat ik deze week in het Spaanse zonnetje op mijn to-do lijst wilde hebben. Verder gewoon lekker ‘despacito’ en vooral niet productief zijn.

De avond voordat ik vertrok stond ik overigens nog twee dode planten kort te wieken en in vuilniszakken te proppen. Zo, die kunnen in ieder geval vast van het lijstje af. Eigenlijk alleen vóór een vakantie en het nieuwe jaar, dan krijg ik pas écht wat gedaan.

Groeten uit Spanje! #nomakeup #nofilter #nopushup… iets productiever zou misschien wel kunnen…

More from Kimberly van de Berkt

Column: Door dik en niet zo heel dun

Maak je geen zorgen. Ik ga hier niet de psycholoog uithangen, dat...
Read More