We moeten leren weer van ons lijf te houden / foto: Bruce Mars via Pexels

Spiegeltje spiegeltje… we zijn te kritisch op ons lijf

Vrouwen die in de spiegel naar zichzelf kunnen kijken zonder een enkel minpuntje te zien zijn denk ik op één hand te tellen. De meesten onder ons hebben wel de nodig kritiek en meestal zijn we dan ook veel te kritisch over ons lijf. Dit komt volgens psycholoog Jessica Alleva van de Universiteit van Maastricht doordat we eigenschappen toekennen aan lichaamstypes.

“We associëren zwaarlijvigheid met luiheid en weinig zelfbeheersing en staan rimpels in onze samenleving voor ouderdom en een ongezonde levensstijl. Als je rimpels hebt maar je voelt je nog jong, of je bent iets zwaarder maar alles behalve lui, dan herken je jezelf niet in je eigen spiegelbeeld. Je raakt vervreemd van je eigen lichaam”, aldus de psycholoog.

Vrouwen zijn er een kei in om met de ogen van een buitenstaander naar zichzelf te kijken, dit derdepersoonsperspectief wordt gestimuleerd door het – onrealistische – schoonheidsideaal van onze samenleving. Alleva: “Wetenschappers denken dat het ideaalbeeld van nu irreëler is dan ooit tevoren. Vrouwen moeten slank, fit en gespierd zijn, maar niet té. Ze moeten grote borsten hebben en een smalle taille. En er altijd maar jong en jeugdig uitzien.” Hoewel we weten dat dit plaatje niet (voor iedereen) haalbaar is, blijven we onszelf ermee vergelijken. Met een negatief zelfbeeld als resultaat.

Jessica Alleva:

Ons lichaam is tot zoveel moois in staat

We moeten leren weer van ons lichaam te haan houden en daarvoor is het belangrijk om je te realiseren waar het allemaal toe in staat is. Jessica Alleva promoveerde op dit onderwerp en vroeg vrouwen met een slecht zelfbeeld op te schrijven wat hun lijf allemaal kan en wat dat voor ze betekent. “Vrouwen vinden het lastig om op zo’n manier naar hun lijf te kijken. Ze zijn het niet gewend.”

In iedere schrijfopdracht van haar onderzoek koos Alleva voor een andere focus. “De ene keer schreven de vrouwen over hun gezondheid: het lichaam kan voedsel verteren, vitamines opnemen en wondjes genezen. De andere keer over creatieve dingen: je kunt met je lichaam dansen, schilderen en schrijven.” Door de prestaties van hun lichaam te benoemen kregen de deelnemende vrouwen een positiever beeld van hun lijf en waren zij gelukkiger met hun uiterlijk. Deze resultaten werden al bereikt na drie van dit soort schrijfsessies van een kwartier. Waar wachten we nog op?!

Bron: Flow Magazine

Written By
More from Kees!

Video – Klaar is Kees! met Eveline

De BBQ kan weer terug de schuur in en dat betekent dat...
Read More