Round-up: Fatshame-gate

Zo. Dat deed even wat stof opwaaien. In RTL Boulevard werd op tweede pinksterdag de nieuwe plussize collectie van Nike besproken en het bleef nog lang onrustig… De reacties van Olcay Gulsen en Caroline Tensen werden niet goed ontvangen; niet door het panel aanwezig in de studio maar ook niet door kijkers en influencers. We praten je nog even bij over #nikeplussize.

Nike verkoopt online al een tijdje een sportlijn voor plussize vrouwen, dat werd nu opgevolgd met een plussize mannequin in een winkel in Londen en die ziet er volgt uit:

In Engeland werd er in de pers al niet lovend gereageerd op de pop; het zou obesitas normaliseren en het probleem ontkennen. Sterker nog: met dergelijk overgewicht aanzetten tot sporten zou levensgevaarlijk zijn… The Telegraph:

Volgens een andere krant zouden vrouwen van dit formaat niet eens in staat zijn om een sportieve prestatie neer te zetten. Maar ook hier in Nederland werd er niet ‘licht’ over deze nieuwe trend gedacht…

Aan de desk bij RTL Boulevard stelt Olcay Gulsen dat het hier niet meer over een maatje meer maar zeker maat 48-50 gaat, het contrast met de slankere poppen zou te groot zijn en ze betwijfelt of een vrouw met deze omvang wel fit genoeg is om te sporten. Caroline Tensen vraagt zich op haar beurt af een vrouw met deze maat wel in zo’n outfit wíl sporten. Hoewel misschien niet zo bedoeld klinkt er een enorm (voor)oordeel uit deze woorden en dat blijft niet onopgemerkt, de mannen in de studio springen in de bres voor de forse vrouw. Peter R. de Vries en Ronald Molendijk geven van repliek en stellen dat iedereen toch moet kunnen sporten in de kleding die ze zelf willen?

Tatjana Almuli:

Verneukeratieve fatshaming

Dat laatste blijkt ook bij het publiek. Kijkers lieten weten zich gekwetst te voelen en dat gevoel overheerst ook bij de ‘body positive’ influencers. De controversie levert dus ook een paar hele mooie, eerlijke en bemoedigende reacties op.

Tatjana Almuli, schrijfster van het boek ‘Knap voor een dik meisje’ spreekt over ‘verneukeratieve fatshaming’ en dat ze na het zien van de beelden het gevoel had in haar maag te zijn gestompt. Het liefst was ze in, in iets ruimvallends’ in een hoek weggekropen, maar in plaats daarvan plaatste ze op Instagram een video waarop ze danst. In haar sportoutfit. Dát is volgens haar FemmePower, een sneer naar de naam van Olcay’s parfum.

Danielle van Grondelle wil als model diversiteit en inclusiviteit bevorderen, dus ja: die vond hier ook wat van. De essentie van haar boodschap is dat we elkaar moeten steunen in plaats van neerhalen, we zijn állemaal goed ongeacht hoe we eruit zijn.

Toch blijf ik met het gevoel zitten dat ook hier weer vuur met vuur bestreden wordt en volgens mij leidt tot nooit tot meer wederzijds begrip. Wanneer iemand (bedoeld of onbedoeld) kwetsend is, moeten we die dan zo en masse aan de schandpaal nagelen? Of het gesprek aangaan en de kans geven te nuanceren. Nu zijn we eigenlijk alleen maar heen en weer aan het schreeuwen. Lang leve social media.

Olcay heeft wel nog sorry gezegd. Maar uit de reacties blijkt dat voor sommigen ‘a little to late’.

Written By
More from Kees!

Té knap om te daten?

Ja, iemand heeft echt hardop gezegd dat ze te knap is om...
Read More