Rubensvrouwen / foto: Tama66 via Pixabay

‘Curvy, Rubensvrouw, wondervol’: maar met tegenzin

Nederlandse vrouwen zijn in grote getale ontevreden met hun gewicht en een slank lijf lijkt voor velen de heilige graal naar het ultieme geluk. Een enquete onder 1000 lezeressen van Vrouw.nl leverde eigenlijk best verdrietige resultaten op: 88% van de ondervraagden vindt zichzelf te dik, waarvan 37% veel te dik. Van deze groep wil 98% afvallen en de helft denkt gelukkiger te zijn met een maatje (of een paar maten) minder.

De vrouwen die meededen aan het onderzoek verwachten met een slanker lijf zich meer zichzelf te voelen, zelfverzekerder te zijn en meer geaccepteerd te worden door hun omgeving. Het kunnen dragen van leukere kleding is ook groot gemis voor velen. Om af te vallen is bijna 40% op dieet, slechts 9% van de vrouwen in het onderzoek zegt alles te eten wat ze lekker vindt. De meesten nemen wel een stukje taart op een verjaardag, maar een derde voelt zich daar later wel weer schuldig over.

Maatschappelijke acceptatie

Je kunt ontzettend blij zijn met jezelf, wanneer je gewicht je letterlijk in de weg zit om bijvoorbeeld een baan te krijgen wordt er behoorlijk wat vaste grond onder je voeten vandaan geslagen. In het artikel van Vrouw worden verhalen verteld van sollicitatiegesprekken waarbij afwijzingen plaats vonden op basis van (over)gewicht; waaronder een stewardess, een kapster en een thuiszorgmedewerkster.

Ruim een kwart van de vrouwen zegt wel eens recht in haar gezicht te zijn uitgescholden voor onder meer ‘aangespoelde walvis’ of ‘kamerolifant’. Referenties aan Miss Piggy en Bessie Turf lijken wat vriendelijker maar doen niettemin net zo veel pijn. Zelf omschrijven de wat vollere vrouwen zich liever als curvy, wondervol of een Rubensvrouw.

Gelukkig niet perfect

Kees! heeft als motto ‘gelukkig niet perfect’ en daarmee hopen we je te inspireren niet alleen te kijken naar waar níet gelukkig mee bent, maar je juist te focussen op waar je wél blij van wordt. Er valt namelijk altijd wel wat te zeuren. Natuurlijk is het goed om je fit te voelen en als afvallen voor je gezondheid beter is zijn wij de laatste die zeggen dat je het maar moet laten. Echter… je baan is niet opeens spannender met maat 38 en er zijn ook genoeg vrouwen die in jouw ogen misschien het perfecte lijf hebben die ook gewoon vrijgezel zijn. Een platte buik levert geen instant geluk. Stel haalbare doelen voor jezelf, wees trots op wat er allemaal goed gaat en geniet daar volop van. Probeer je vooral niet te veel te vergelijken met een ander: jij bent jij.

Alle resultaten lezen? Check vrouw.nl.

Written By
More from Kees!

Nee! Niet die foto!

Hoe vaak heb jij een vriendin geappt, gebeld en gesmeekt een foto...
Read More