Hanging in there! / foto: Manfred Richter via Pixabay

Column: Mag het een onsje meer zijn?

Daar gingen we. Acht vrouwen naar een ‘vrouwen-event’. Giechelig nerveus voor wat komen zou, wankelden we op onze hakjes over de Amsterdamse keitjes.

De lezing van de seksuoloog kwam tegelijk met het derde wijntje. Geen wijntje te vroeg. Ze had ons niets nieuws te vertellen. “Wie komt ons seksbeesten iets vertellen?” lalden we als volleerde Kim Hollanders. Maar daar was de styliste… We waren op slag stil. Eerst kregen we te horen welk kapsel het beste bij de vorm van het hoofd past. Zakspiegeltjes popten spontaan uit de clutches. “Gewoon rond, toch?” vroeg vriendin T, paniek in haar ogen. Ik wist tot dan toe ook niet beter of mijn hoofd was rond, maar er ging een wereld voor mij open. Hartvormig, ovaal, langwerpig, bijna niemand schijnt dus een rond hoofd te hebben. We bestelden nog een rondje. Wijn welteverstaan, dat glaasje water tussendoor sloegen we even over.

… terwijl ik op de automatische piloot mijn buik introk

“Dan gaan we nu verder met het…” de styliste bouwde de spanning verder op, “… figuur.” “Oh,” hoorde ik iemand kreunen, terwijl ik op de automatische piloot mijn buik introk. Een reflex dat door de jaren heen zo natuurlijk als ademhalen werd.

Om de juiste kledingkeuze te kunnen bepalen, moesten we van de styliste vaststellen welke vorm ons lichaam heeft. Er was een pilaar-, lollipop-, en een zandloperfiguur. Maar ook de cello, kegel, baksteen en vaas. “Mannen hebben het maar eenvoudig,” verzuchtte vriendin C. “Die worden mooier naarmate ze ouder worden. Grijs? Heerlijk interessant. Bierbuikje? Super schattig. En wij maar analyseren en puzzelen, zodat we tenminste nog een beetje schappelijk voor de dag komen.”

Het zette me aan het denken. Had C gelijk? Is het algemeen geaccepteerd dat mannen grijs, kaal en dik worden? Sterker nog, vallen we daar als vrouw juist op naarmate we ouder worden? Persoonlijk heb ik niks met kaal, maar ik heb een vriendin waarvan de schaamlipjes spontaan gaan klapperen bij de aanblik van een kale kerel. Of zijn hoofd nou ovaal, hartvormig of vierkant is. En neem George Clooney en Viola Holt. Bij De aanblik van good-old grey-haired George roepen we spontaan What else? maar van grijze dakduif Viola gaat geen piem meer steigeren. Waarom zijn de jaren de man goedgezind en doen wij vrouwen er alles aan om ‘het verval’ te verbloemen?

“Ik ben dus een peer”, besloot vriendin M, “maar ik heb een sinaasappelhuid!” Cellulitis, iets waar slechts weinig mannen last van hebben. Wat is het toch oneerlijk verdeeld. “Oneerlijk?” sprak Kim in al haar wijsheid. “Weet je wat er bij mannen gebeurt als ze ouder worden? Hun balzak groeit en zakt uit… tot-ie groter is dan zijn lul.” Acht kakelende kippen waren op slag stil. Er werd druk gevisualiseerd en hier en daar verscheen er een glimlachje rond de lippen.

Het is dus kiezen tussen een combinatie van borsten als op z’n kop hangende aubergines, billen als verlepte kokosnoten en een buik als een overrijpe pompoen of een hangzak? Doe mij dan die hele groentestal maar.

More from Wendy Louise

Column: De reden waarom…

De eerste date. We spraken ‘veilig’ af voor een borreltje. Er was...
Read More