Moeder en dochter / foto: Albert Rafael via Pexels.

Even je moeder bellen, knappen jullie allebei van op

We kunnen niet altijd de perfecte dochter zijn. Misschien ben je soms te druk, misschien woont ze ver weg, maar wist je al dat het de gezondheid van je moeder ten goede komt wanneer ze je spreekt of ziet? Dat lijkt Kees! een goede reden om de telefoon op te pakken en weer eens een moeder-dochter date in te plannen. Onderzoek van de Universiteit van Californië wijst uit dat samen tijd door brengen niet alleen de kwaliteit van haar leven verhoogt, ook haar levensduur.

Mensen zijn gezelschapsdieren en eenzaamheid kan ertoe leiden dat men eerder komt te overlijden. Ouderen die nog vaak hun familie en vrienden om zich heen hebben leven langer dan zij die aangeven zich alleen te voelen. Een medewerker van de geriatrische afdeling van het Massachusetts General Hospital, Barbara Moscowitz, verklaart: “De behoefte die we ons hele leven hebben – dat mensen ons kennen, waarderen en gelukkig maken – die gaat nooit weg.”

Toleranter naar imperfecties en eigenaardigheden

Je ouders, je opa en oma, of die tante die je te weinig ziet; meer contact heeft niet alleen een positieve uitwerking op hun leven, maar ook op dat van jou. Ouderen benaderen relaties namelijk heel anders dan de jongere generatie. Moscowitz: “Ze zijn behoorlijk tolerant ten opzichte van imperfecties en eigenaardigheden van anderen. Je neemt meer ervaring mee in je vriendschappen wanneer je ouder bent. Je weet wanneer het wel of niet de moeite waard is ergens over te discussiëren.”

Wanneer mensen ouder worden gaan ze relaties prioriteren. Theoretisch wordt dit socio-emotionele selectiviteit genoemd, een term van psycholoog Laura Carstensen, Universiteit van Stanford. “Wanneer mensen zich realiseren dat ze niet meer zo veel tijd hebben, concentreren zij zich minder op de oppervlakkige relaties en meer op de betekenisvolle.”


Written By
More from Kees!

Video: Als zij het kan – Jelka van Houten

Als zij het kan… kan jij het ook! In deze serie willen...
Read More