Ervaringen maken ons gelukkiger dan spullen. Foto: Adrijana via Pexels.

Ervaringen maken ons gelukkiger

De lente komt eraan en met het zonnetje in het vooruitzicht stellen we onszelf na al die regen weer in zwierige zomeroutfits voor. We scrollen door onze favoriete webwinkels, we verlekkeren ons aan de nieuwste collecties in de etalages en dat kan zomaar resulteren in een flinke greep uit ons shopbudget. Dat geluksgevoel van de perfecte outfits is echter maar van tijdelijke aard en een onderzoek van de San Francisco University stelt dat je je geld beter aan iets anders uit kan geven.

Niet spullen kopen maar het opdoen van nieuwe ervaringen maakt de mens op de lange termijn gelukkiger. Je haalt er niet alleen lánger voldoening uit, het versterkt ook je sociale relaties. Waarom zwichten we dan toch zo vaak voor die nieuwe tas of dat nieuwe paar schoenen? We zouden te gevoelig zijn voor trends. De deelnemers aan het onderzoek gaven tevens aan dat de nieuwe aanwinst meteen aan waarde verloor zodra het gekocht was. De spijtoptanten hadden hun zuurverdiende geld liever gespendeerd aan een nieuwe ervaring.

Dr. Thomas Gilovich:

We zijn een optelsom van onze ervaringen.

Ook de Cornell University heeft het verschil tussen ‘hebben’ en ‘doen’ onderzocht: het kopen van spullen zou ons het gevoel van succes geven. Dr. Thomas Gilovich zegt er het volgende over: “zodra je het in je bezit hebt, pas je je aan en is het niet meer zo spannend. Onze ervaringen zijn een groter deel van onszelf dan materiële spullen. Je zou kunnen denken dat spullen bij onze identiteit horen, maar ze staan letterlijk en figuurlijk buiten jezelf. Bij ervaringen is het tegenovergestelde het geval. We zijn een optelsom van onze ervaringen”. Dit betekent overigens niet dat je jezelf niet meer mag verwennen, maar het zou goed zijn soms een andere afweging te maken en er wat vaker op uit te trekken.

Bron: Woman’s Health

Written By
More from Kees!

We gaan voor grijs… of paars

Je kijkt eens goed. Schuift wat haar op zij en ja: daar...
Read More