Spaarvarkentje / Foto: via Pixabay

De ultieme detox voor je portemonnee: een jaar lang niets kopen

Een jaar lang niets kopen, zou jij het kunnen? Kees! in ieder geval niet. Ze moet er niet aan denken, maar het is wel stof tot nadenken. Je dagelijkse en toch prijzige ‘coffee to go’ overslaan en gewoon thuis koffie zetten kan al best veel schelen. Trouwens, die ‘naam op je koffiebeker’ foto’s kennen we nu we echt wel. Misschien geef je zonder het je te beseffen best veel geld uit aan dingen die je eigenlijk niet nodig hebt en ook zinvoller kan besteden. Een journalist uit Londen besloot een jaar lang niets uit te geven behalve aan haar vaste lasten en levensmiddelen. Die nieuwe spijkerbroek kon wel even wachten. Ze bespaarde ruim 25.000 euro!

Michelle McGagh is een financiële journalist en nam haar eigen uitgavenboekje eens goed onder de loep. Ze gaf duizenden euros per jaar uit aan voor haar ‘onnodige’ dingen als koffie, etentjes, taxi’s en kleding. Ze beperkte haar uitgeven tot het hoogst noodzakelijke: de hypotheek, gas en licht, verzekeringen en levensmiddelen. Ze schrapte verder alles dat ze als ‘luxe’ bestempelde, dus geen bioscoopje pakken, eten bestellen, vakantie of zelfs een chocoladereep bij de kassa van de supermarkt.

Het is geen armoede experiment, armoede is geen keuze, maar een poging tot extreme zuinigheid.

Ze benadrukt dat dit geen experiment was om in armoede te leven, want zegt ze: “Armoede is geen keuze. Ik kan nog steeds mijn hypotheek, rekeningen en eten betalen.” Ze vervolgt: “Het afgelopen jaar was een experiment om extreem zuinig te leven en ervoor te kiezen iets niet te kopen, in tegenstelling tot hier geen keuze in hebben.”

Met het geld dat ze bespaarde heeft McGagh een deel van haar hypotheek afgelost. Verder genoot ze vooral van de extra vrije tijd die ze had en het meer buiten zijn. Toen het jaar erop zat voelde ze niet de behoefte om opeens van alles te kopen. Een bezoek aan de kapper was wel nodig en haar broeken waren versleten door al het fietsen. Delen was het leukste: ze heeft haar vrienden getrakteerd op een rondje in de kroeg.

Bron: The Telegraph

Written By
More from Kees!

De ideale werkweek duurt een dag

We kennen het cliché: je werkt om te leven, je leeft niet...
Read More