De ideale werkweek duurt een dag

We kennen het cliché: je werkt om te leven, je leeft niet om te werken. Of de hashtagvariant: #workhardplayhard. We moeten werken om de rekeningen te betalen maar het hebben van een baan is ook goed voor geestelijke gezondheid. Het geeft structuur aan je dag, vermindert de kans op een depressie en sterkt je gevoel van eigenwaarde. Onder werkelozen zou het aantal psychische klachten zelfs keer drie toenemen. Maar vanaf hoe veel uur werken per week bereiken we die positieve gevolgen?

Acht uur. Je leest het goed. Acht uur werken per week is optimaal. Het is de minimale hoeveelheid om je gelukkiger te voelen en van meer uren wordt dat niet beter. Dit is het resultaat van een 10 jaar durende studie onder 70.000 Britten. Acht uur. Dat is één dag. Het nieuws moet nog even landen hoor.

Waarom is dit goed om te weten? Allereerst is er natuurlijk de mogelijkheid dat veel banen in de toekomst verdwijnen vanwege automatisering, het is een geruststellende gedachte dat we met minder werkdagen niet accuut en massaal in een depressie storten. Tevens kan het delen van baan dus meerdere mensen gelukkig maken. “Het is veel, veel beter om de werkuren voor iedereen te reduceren dan dat er meer werkeloosheid is voor sommige mensen”, aldus onderzoeker Brendan Burchell.

Een zesdaags weekend. Wat doen we met zoveel vrije tijd? Een nieuwe taal leren? Netflix uitkijken? En zou je relatie daar wel tegen bestand zijn? Zou je ook 4 dagen 2 uur mogen werken? Dan hoef je de wekker niet meer te zetten… Ik heb een hoop vragen maar denk dat ik best zou kunnen wennen aan een 8-urige werkweek!

Bron: AD.nl

Written By
More from Kees!

Wees als Elsa: laat het los

Je hart luchten bij je vrienden of collega’s. Af en toe wel...
Read More