Volop genieten

Column: Model zijn is wél leuk

Mama merkte laatst op dat ik vaak wat heftig of negatief schrijf over het modellenwerk. ‘….Oke, ik kan dus niet tegen kritiek.’ WTF hoezo, negatief?

Ik lees mijn laatste columns nog eens goed door en mijn ogen blijven steken op de titels: You are not special’, ‘Hoeveel #reallife willen we zien’, ‘Niets is wat het lijkt’Het zijn inderdaad wat kritische titels over precies de onderwerpen waar ik kritisch over wil schrijven, nu ik model ben. Ik wil de lezers laten weten dat vaak veel nep is en dat, inderdaad: ‘niets is wat het lijkt’.

En weet je? Iedereen die vindt ook wel wat van het beroep: model zijn. Mannen vinden het sexy, vrouwen bedreigend. Dus probeer ik mijn werk vaak een beetje te bagatelliseren. Onder het mom van: beide beentjes op de grond. Dus als mensen vragen hoe mijn buitenlandse shoot was, geef ik antwoord met: ‘Ja leuk, maar wel keihard werken hoor en ik ben leeg geprikt door de muggen.’ Het voelt dus op de één of andere manier wat oneerlijk om te zeggen: ‘Het was allejezus geweldig, prachtig, heerlijk, wauw.’ Ik wil niet dat mensen denken: wat een air van die chick.

Maar stiekem lijk ik ook een beetje op mama.

Van mama heb ik een wat calvinistische attitude meegekregen. Die van: hard werken en doe maar normaal dan doe je al gek genoeg. Model zijn, valt dan wat in strijd met deze levensvisie. Ik hou juist van extravagantie, het avontuur en hoe gekker hoe beter. Maar stiekem lijk ik ook een beetje op mama. Zo kan ik dagen cocoonen en bij elke koffie die ik bestel denken: is dit nodig? Ik kan thuis een ook bakkie zetten.

Dat calvinistische samen met het artiest zijn is soms dus een mindfuck. Maar kan bescheidenheid en trotsheid niet gewoon samen gaan?

In Nederland zijn we niet zo trots. In Kaapstad daarentegen laten de rijksten graag hun rijkdom zien, door al hun Ferrari’s op de oprit te zetten. Zo van: kijk mij. Ook dure horloges worden met trots aan elkaar gepresenteerd. In Nederland koop je een goede Volvo en denk je: mooie veilige bak.

Anyway: laatst was ik op Mallorca voor een shoot en dat was hemels. Ik laadde meteen op door de zon en door alle creatieve mensen met wie ik een villa deelde. Thuis in Nederland regende het en toen dacht ik: model zijn is iets geweldigs. Ja, ik werd wel lek geprikt door de muggen, maar dat was het. Verder alleen maar blijdschap en dankbaarheid dat ik dit werk mag doen. Dus laten we als Nederlanders soms wat meer trots zijn. Gewoon omdat het kan. Vooral als trotsheid samen gaat met dankbaarheid. AMEN.

More from Elize Been

Column: Niets is wat het lijkt

Op de vooravond van een belangrijke shoot zit ik min of meer...
Read More