JOMO / foto: Jeshoots via Pexels

Column: JOMO or FOMO

“Wat heb jij een energie zeg,” kreeg ik laatst te horen op een feestje. Ze volgen mijn blog en zien me van alles ondernemen. Wat basically ook klopt, maar niemand ziet natuurlijk wat er achter de schermen (thuis, zeg maar) gebeurt. Hoe ik om 20.00u met een dekentje en Netflix op de bank lig. Waarschijnlijk ben ik niet de enige, want er is zelfs een term voor uitgevonden; JOMO. 

Joy of missing out!

Toen ik voor het eerst over JOMO las, was het een feest der herkenning. Soms is het gewoon heel fijn om even uit te zoomen. Even niet bereikbaar voor de rest van de wereld te zijn en van bank, bad, naar bed te verplaatsen. Ik moet zeggen dat ik na een dag of twee, het dan ook wel weer gezien heb met ‘hangen’, en vervolgens mij in het tegenovergestelde stort; FOMO.

Fear of missing out!

Ja echt, ook hier is een term voor. Wederom zó herkenbaar. Feestjes, gezellige avondjes, en sociale media, ik doe er allemaal aan mee. Want ik wil niks missen. Mijn leven is dus een aaneenschakeling van FOMO en JOMO, als je het goed bekijkt. 

Balans aanbrengen

Er is natuurlijk niks mis met een leuk en druk sociaal leven. En als je om de juiste redenen deel neemt aan sociale interactie, geeft het juist energie. Maar de praktijk leert dat je soms ‘noodgedwongen’ mee doet aan sociale verplichtingen, bang om iets te missen. Wanneer we het leven van andere mensen, al scrollend, op sociale media voorbij zien komen, kan het de indruk wekken dat ze van vakantie naar vakantie ‘hoppen’, van restaurant naar restaurant en van feestje naar feestje. Dan kan je eigen leven wat saai en kleurloos overkomen. But let’s get real. Nergens zo’n perfect leventje als op Instagram en Facebook. Zo nu en dan een pas op de plaats maken, en je een paar dagen in JOMO onderdompelen, geeft een goede balans voor een ontspannen state of mind. Neemt niet weg dat zo nu en dan het leven mij zelf even terugfluit met een griepje of een katertje, wanneer de FOMO reeks de overhand krijgt. Tja, doodzonde, als je de volgende dag alle gemiste, leuke momenten op Insta voorbij ziet komen. I know. 

Bewust kiezen

De kunst tussen JOMO en FOMO zit hem dus in het bewust kiezen hoe jij je leven wilt vormgeven. Quality time met je gezin en het leven je laten smaken, zonder dat je de behoefte voelt om dit te moeten delen met de rest van de wereld. Genieten van een fijn gezelschap met een goed glas wijn of met je honden struinen door de bossen, kijkend naar al het moois wat de natuur ons te bieden heeft. Het zijn zo maar een aantal kleine geluksmomentjes, in between the Fear of Missing out!

More from Karin Achten

Column: Krijg de liefde die je wilt

Of ik voor Paravisie Magazine een interview wilde afnemen met het bekende...
Read More