Je zintuigen prikkelen / foto: whoalice-moore via Pixabay

Column: ASMR… Wat zeg je?

Ik loop de woonkamer in en hoor de kids fluisteren tegen elkaar. Geen probleem, ze zullen wel wat te bespreken hebben, denk ik. Als ik op kijk zie ik dochterlief met haar nagels op een schriftje tokkelen samen barsten ze in lachen uit. “Sssst”, zegt de andere giebel en gieren het nu uit van de lach. “Wat doen jullie?” vraag ik. ASMR… fluistert haar vriendinnetje. “Wat zeg je?” vraag ik nu luid en geïrriteerd? “Dat is de afkorting van Autonomous Sensory Meridian Response”, fluistert ze nogmaals.

Fluistervideo’s

Ze gebaren me te komen kijken naar een filmpje op Youtube. Gefascineerd staar ik naar het scherm. Ik krijg een beetje een ongemakkelijk gevoel bij zo’n fluistervideo. Alsof ik een erotisch filmpje aan het bekijken ben. Bij de meiden wekt het in ieder geval op de lachspieren, dat is wel duidelijk. Toch pak ik een kop koffie en ga erbij zitten. “Willen jullie ook wat drinken?”, fluister ik, terwijl ik met mijn nagels tegen mijn kopje aan tokkel. Hilarisch. We proesten het met z’n drieën uit. “Sssstilll mam”, fluistert dochter streng. We bekijken een aantal filmpjes en ik vraag me af waar deze trend vandaan komt?

Rustgevende feel-good hormonen

Volgens onderzoek blijkt dat ASMR een aantal rustgevende gezondheidsvoordelen heeft. Terwijl de meiden verder kijken, google ik er op los. De gevoelssensatie kenmerkt zich door een tintelend gevoel, welke begint op het achterhoofd en zich via nek en rug verspreidt. Het hartritme daalt en men komt in een diepere vorm van ontspanning. De feel-good hormonen; endorfine, dopamine, oxytocine en serotonine komen vrij en deze neurotransmitters zorgen op hun beurt weer voor anti-stress, rust en euforie. Hmm, klinkt best lekker. Ook staat erbij dat ASMR door iedereen anders wordt ervaren – kan ik me iets bij voorstellen.

Wat gebeurt er precies bij ASMR?

Een aantal hormonale processen worden in gang gezet door verschillende prikkels, welke een rustgevend gevoel opwekken. Dat kan zijn door visuele prikkels; het kijken naar rustige, repeterende bewegingen. Door auditieve prikkels; het luisteren naar een fluisterende monotone toon of het tikken op voorwerpen. En door de tastzintuigen te prikkelen; lichte aanraking door bijvoorbeeld massage of het zacht borstelen van de haren. – Dat van die tastzintuigen kan ik wel iets mee – concludeer ik, als ik dat lees.

Braingasm

Ik probeer mij een beeld te vormen over hetgeen ASMR teweeg kan brengen. Er wordt zelfs gesproken over een braingasm. Zintuigen worden geprikkeld en het brengt in je een extreem relaxte toestand. Nou moet ik zeggen dat ik totaal van de wereld ben tijdens een Indian Head Massage, dan ik niet meer denken en kan alles me gestolen worden. Zó fijn.

ASMR versus hardlopen

Ondanks dat het fluisteren en tokkelen niet echt mijn ding is, kan ik me voorstellen dat het de geluks / en feel-good hormonen in je aanwakkert. Zelf heb ik gemerkt dat als ik drie keer per week, minimaal 20 minuten hardloop, het dezelfde hormonen in mij los maakt en ik fit en happy door het leven dender. Op geluiddempende schoenen, dat wel!

Nieuwsgierig? Eens kijken of je een braingasm kan krijgen van krakend beddengoed….

More from Karin Achten

Column: JOMO or FOMO

“Wat heb jij een energie zeg,” kreeg ik laatst te horen op...
Read More