Buiig / foto: Bruno Glätsch via Pixabay

Cabaretière Marjolein van Kooten ‘ziet de bui al hangen’

Meer Omega 3 visolie gebruiken. Dat was een van de goedbedoelde adviezen die cabaretière Marjolein van Kooten (47) eens kreeg om met haar angststoornis om te gaan. Van Kooten is ambassadeur van campagne ‘Hey! Het is oké.’ die psychische aandoeningen als depressies en angststoornissen bespreekbaar wil maken. In de theatervoorstelling ‘Ik zie de bui al hangen’ praat ze over haar eigen ervaringen. Ze noemt het psychisch cabaret, voor normale mensen.

Foto: Arjen Benning

In een interview met het AD vertelt Marjolein van Kooten over haar eerste paniekaanvallen; bij de opticiën, de kapper, de tandarts en in de trein. “Toen ik thuis was, kalmeerde ik. Dan leert je lichaam heel snel: thuis is het veilig. Vanaf dat moment vond ik winkels eng en ging ik ze vermijden”, aldus een zeer openhartige Van Kooten. Inmiddels is het vijftien jaar geleden en kan ze zo goed met haar angsten omgaan dat ze zelfs op het podium durft te staan.

Marjolein van Kooten

Goh, zit je nou nog stééds in die rolstoel?

Marjolein blijft zich erover verbazen hoe totaal verschillend mensen een fysieke en een psychische aandoening benaderen. “Iemand zei tegen me: ‘Kun je nou niet eens één dagje niet angstig zijn?’ Maar tegen iemand met kanker zeg je ook niet: ‘Kun je die kanker niet één dag uitzetten?’ Tegen mensen in een rolstoel zeg je ook niet: ‘Goh, zit je nou nog stééds in die rolstoel? Maar houd je het dan niet zelf in stand?”

De voorstelling ‘Ik zie de bui al hangen’ loopt nog een paar weken en is al voor een groot deel uitverkocht, daar haalt Van Kooten veel steun uit: “Het bevestigt mij in de gedachte dat er meer mensen zijn die het over willen hebben.”

Volgens cijfers van het Ministerie van VWS krijgt bijna één op de vijf volwassen in zijn of haar leven met een angststoornis te maken. Van de Nederlanders met een angststoornis heeft maar liefst de helft er moeite mee dit met familie en vrienden te bespreken. Het gevoel van schaamte is groot; men is bang dat hun klachten niet erg genoeg zijn en vreest niet serieus genomen te worden. Velen denken dan ook (vaak onterecht) het zelf wel op te kunnen lossen.

Bron: Algemeen Dagblad en RTL Nieuws

Written By
More from Kees!

De kracht van af en toe lekker lui zijn

Heb je een beetje een luie inborst? Niets om je voor te...
Read More